wat doet
DOULA RENEE

Doula is een Grieks woord. Het betekent ‘dienende vrouw’.

En dienend ben ik. Ik heb maar 1 missie en dat is dat jij een fijne bevalling hebt. Daar zal ik alles voor inzetten. Vooraf hebben wij minstens 3 gesprekken gehad, waarin we goed hebben besproken wat jouw wensen zijn. Ik stel jouw wensen samen met jou scherp en onderzoek waarom jij dat wilt. Ik vind het belangrijk om te weten waarom datgene belangrijk is, zodat als het straks anders loopt, ik met die gedachte jou kan ondersteunen.

Ik zie en hoor jou. Ik weet wat je wensen en angsten zijn. Ik zal samen met jouw partner en jouw zorgverlener zorgen dat jij kan doen wat je moet doen: baren. Als ik daarvoor uren water over je rug moet gieten of juist uren naast je moet zitten of uren met je moet ademen… dat wat jij nodig hebt, geef ik jou.

Omdat ik wil dat jij doet waar jij goed in bent, doe ik waar ik goed in ben. Jou dienen, op elke manier die bij jou past.

waarom werd ik doula?

Ik ben Doula geworden omdat ik het écht vreselijk vind dat er vrouwen niet goed terug kijken op de geboorte. Dat 1 op de 5 vrouwen een trauma overhoudt aan de bevalling. Ik vind dat de geboorte van jouw kindje transformerend is, dat je uit mag kijken naar de geboorte en dat je goed terug mag kijken op de geboorte. No matter what. Als jij 90 lentes jong bent, weet jij nog exact hoe de geboorte ging. Ik wil graag helpen om dat een fijne herinnering te laten zijn.

 

doula weetjes

BEVALLINGEN

bevallingen GEMIST

WAKKER GEBELD

UREN WERK

waar bestaat het doula traject uit?

BEGELEIDING

We starten met een kennismakingsgesprek. Daarna hebben we nog 3 gesprekken met elkaar. Ik kom bij jullie of jullie in mijn praktijk, net wat fijn is. Tussendoor bellen en appen we, onbeperkt:) Ik ben er volledig tijdens de geboorte en 2 weken daarna hebben we het afrondende gesprek.

KENNISOVERDRACHT

Ik reik jullie alle kennis aan die nodig is om goed te bevallen. Samen bespreken we alle opties door die voor jullie goed voelen. Door te weten wat er mogelijk is, kun je ook kiezen.

PARTNER

Ik besteed veel aandacht aan de wensen en verwachtingen van de partner. Samen onderzoeken we welke rol je partner tijdens de geboorte het beste past. Als Doula ben ik in ieder geval géén vervanging van jouw partner. 

WAT WIL JE ERVAREN

Als je je ogen dicht doet, wat zie je dan voor je als je aan de geboorte denkt? We bespreken je wensen, angsten, zorgen en verwachtingen. Juist zodat we weten wat je wel wil ervaren.

GEBOORTEPLAN

In je geboorteplan beschrijf je hoe je je geboorte graag wil ervaren. Ik help je hierbij. Het plan is een leidraad en bespreek je met de zorgverlener. De zorgverlener heeft zich ook goed te voelen bij jouw wensen. 

OP WACHT STAAN

Vanaf week 37 ga ik ‘op wacht’. Dat betekent dat ik vanaf dat moment, binnen 1 uur bij jou ben als de bevalling begint. Ik blijf de hele geboorte bij jou. Ik ga pas weg als je kleintje is geboren!

Na mijn eerste bevalling vol onrust en paniek durfde ik het eigenlijk geen tweede keer aan. Maar de wens voor een tweede kindje was groot. We ontdekten de term “doula”. Onze eerste gedachte was dat dat zo’n zweverig persoon zou zijn, wat niet bij ons zou passen. Maar toen ontmoetten wij Renee. Eerlijk, recht door zee, grappig en enorm liefdevol. We voelden meteen meer rust, wetende dat zij ons zou ondersteunen bij de bevalling. We leerden elkaar in een paar gesprekken goed kennen en toen was het moment daar. Al bij de eerste wee hebben wij gebeld en Renee stond binnen no time voor de deur. De verloskundige liep in en uit, maar Renee bleef. We hebben met z’n drieën veel gepraat, gehuild en gelachen, ademhalingsoefeningen gedaan en Renee heeft mij eindeloos gemasseerd en water over mijn rug gegoten (badbevalling). Als ik iets niet durfde of kon zeggen, was 1 blik genoeg en deed Renee dit voor mij. Ook voor mijn partner was zij er. Als het hem teveel werd of hij wist even niet wat hij kon doen zag zij dit en hielp hem. Ze liet hem zien hoe hij mij het beste kon ondersteunen. Ze werkte ook fijn samen met de verloskundige. Geen paniek, alleen maar rust. Ik had nooit gedacht dat dat ook kon bij een bevalling! Ik ben Renee enorm dankbaar voor deze ervaring en weet wie ik ga bellen als wij een derde kindje willen.

ROMY

Renee luistert naar je behoefte en past zich aan naar jou. Ze ziet snel wat er nodig is. Haar fijne energie heeft mij ondersteund waardoor ik een prachtige bevalling heb gehad. Haar kennis, tips en uitleg geeft vertrouwen tijdens de zwangerschap, waardoor onzekerheden of vragen snel worden weggenomen. Een steun die ik iedereen gun! Wat zij heeft betekend voor ons is onbetaalbaar. Zo dankbaar voor haar.

SAMANTHA

Toen ik nog maar net zwanger was wist ik al: ik wil graag met een doula werken. Door het trainen/coachen van pre- en postnatale vrouwen heb ik zelf veel geboorte verhalen gehoord en leek het mij prachtig om gecoacht te worden tijdens deze prachtige levensgebeurtenis. Ik wist ook: deze doula moet niet alleen met mij klikken, maar vooral ook met mijn partner. Zij moeten mij immers samen bijstaan terwijl ik in mijn beval-trance zit 😃. En dit vond ik in Renee terug. Zij stelde mij gerust en gaf mij vertrouwen in mijn eigen bevalling na zelf zoveel bevallingsverhalen gehoord te hebben. Ze kon goed linken met mijn nuchtere partner en stond steeds voor ons klaar met ontspanningsoefeningen en technieken. Toen het moment van mijn bevalling op 42 weken daar was heeft ze ons top begeleid. Met haar rust en letterlijk met haar extra set handen. Ik zat in mijn heftigste weeen toen ons bevalbad alleen met pannetjes water gevuld kon worden door mijn partner ivm een lege boiler. Renee is geen minuut van mijn zijde geweken, terwijl hij het bad vulde. Als Renee er niet was geweest, weet ik niet of ik zo mooi thuis had kunnen bevallen! Ik raad Renee aan iedereen aan!

ANNE-MARIE

Bij onze eerste baby hadden we al het geluk dat we Renee hadden gevonden als doula. Zij was een super steun voor ons tijdens de laatste weken van mijn zwangerschap. Zowel voor mij als voor mijn man! Ook tijdens de bevalling bleef ze mij, samen met mijn man, fantastisch steunen en voelde ik mij gesterkt, zodat ik het onmogelijke toch voor elkaar kreeg. Renee is een kei in het helder krijgen van vragen, twijfels, angsten en wensen. Ze is absoluut niet zweverig maar heeft juist een heel fijne balans tussen intuïtie en kordaat praktisch werken. Iedere keer dat ik haar had gesproken had ik weer het gevoel dat ik een enorme oppepper had gehad, en het vertrouwen dat ik het kan. Dus toen ik zwanger werd van onze tweede wisten we meteen dat we Renee er graag weer bij wilden hebben. De eerste bevalling was geëindigd in een secundaire keizersnede, dus bij de tweede bevalling mocht ik kiezen voor een vaginale bevalling of een geplande keizersnede. Dat vond ik een vreselijk moeilijke keuze, want er zijn goede argumenten voor beide opties. Ik bleef maar “rondjes lopen in mijn hoofd”, maar m.b.v. Renee werd het duidelijk dat ik toch een diepe wens had om toch eens een succesvolle vaginale bevalling te ervaren.
Ze heeft ons ook de tip gegeven voor een top ziekenhuis (ik was medisch dus moest sowieso in het ziekenhuis bevallen) met heel fijne gynaecologen. Heel waardevol. Ze is mee geweest naar één van de gesprekken daar en heeft me door een loodzware 36e week heen geloodst, toen ik hondsberoerd was van een buikgriep en het leek alsof de bevalling er al aan zat te komen. Maar toen de keuze voor een vaginale bevalling duidelijk was, bleek de baby in stuit te liggen! Met een stuitligging zou het wat mij betreft alsnog een geplande keizersnede zijn geworden. Maar ook daar kon Renee mij mee helpen, met haar Upside Down Baby stuitconsult en kennis. Gelukkig draaide de baby ruim op tijd (geen versie nodig gehad) en was het All Systems Go voor een vaginale bevalling. De bevalling zelf was hartstikke fantastisch, ondanks dat het super heftig inzette en ik niet echt de kans had om in de “bubbel” te zakken. Ik voelde al snel dat het niet de goede kant op ging en vroeg alsnog om een keizersnede. Ook hier hielp Renee om mijn behoefte te spotten en concreet te maken, want in de chaos van de veel te snelle en heftige weeën was ik meer bezig met overleven dan met duidelijk communiceren 😉
Uiteindelijk is het dus toch anders gelopen dan gehoopt. Maar dat was niet erg. Ik heb me nooit hulpeloos gevoeld. Vanaf de stuitligging tot het moment dat ik mijn kindje vast kon houden heb ik alles kunnen doen wat in mijn macht lag. Soms gaat het dan zoals je voor ogen had, zoals het succesvol draaien van de baby. En soms loopt het anders dan je voor ogen had, zoals uiteindelijk toch weer een secundaire keizersnede. Maar het kindje heeft een zachte landing gehad en ik was niet overdonderd geraakt, maar hield de regie. En dat kwam door een super goede voorbereiding – mede dankzij Renee.

MICHÈLE

Door de support van Renee als Doula kon ik mijn bevalling met vertrouwen tegemoet zien. Renee voelt goed aan wat je nodig hebt ter voorbereiding, tijdens en na de bevalling. Haar rijke kennis en ervaring komen daarbij goed van pas. Haar rustige, warme uitstraling en daadkracht geven je een gevoel van veiligheid. Dit heeft mij erdoorheen geholpen toen ik het even moeilijk had. Door de goede voorbereiding met Renee was de bevalling een hele mooie ervaring waar ik positief op terug kijk. Heel veel dank hiervoor Renee!

PETRA 

WANNEER KIES JE VOOR EEN DOULA?

Eigenlijk is dit de meest lastigste vraag om te beantwoorden. Ik heb zulke verschillende klanten. Iedere vrouw (& partner) hebben eigen wensen, eigen ervaringen, eigen angsten. Uit deze mix ontstaat de wens dat je kiest voor de begeleiding van Doula. Je kunt denken aan onderstaande uitgangspunten;

  • Jouw eerste bevalling was niet fijn, wellicht zelf traumatisch. Om welke reden dan ook.
  • Jij bent zwanger van je eerste kindje en het is enorm spannend voor jullie.
  • Je bent alleenstaand en wil ondersteuning hebben van een Doula.
  • Jij wil zo natuurlijk mogelijk bevallen en dit wil je doen met de steun van een Doula.
  • Je partner is heel praktisch en jij wil meer emotionele steun ervaren.
  • Jij gaat voor een ultieme geboorte ervaring en wil dit samen met een Doula doen.
  • Je hebt gehoord hoe fijn de steun is van een Doula en dit gun jij jezelf dit ook.

Ik denk dat ik als Doula mezelf het beste kan omschrijven als iemand die er simpelweg 100% voor jou is. Ik ben niet medisch geschoold en zal ook geen medisch advies geven. Ik help jou om te onderzoeken wat jij wil en hoe jij graag wil bevallen. Ik reik je opties aan, vertel jou welke kennis er is in geboorteland.

Mijn uitgangspunt is dat ik altijd samen met jouw zorgverlener werk. Ik vertaal jullie wensen als dat nodig is. En ik vertaal omgekeerd wat de zorgverlener zegt of waarom een bepaalde handeling nodig lijkt te zijn. Het is jouw bevalling. Ik ben er no matter what voor jou, maar ik ben niet jouw woordvoerder. Ik help jou om je wensen te borgen én om regie te houden over de bevalling. Maar als er iets moet gebeuren wat medisch noodzakelijk is, dan is dat een besluit van jouw zorgverlener. Ik zorg dan dat iedereen elkaar begrijpt én dat jij gehoord blijft worden in je wensen.

Ik zorg dat jij in elke fase van de geboorte ondersteund wordt. Ik help je met ademhalen, ik zit naast je onder de douche (niet onder!), ik hou je hand vast, kriebel je door je haar, geef je tegendruk, ik zorg voor rust en ik zorg dat jij in een andere houding gaat als dit niet nodig is. Ik help je partner om tijdens de geboorte er voor jou te zijn. Samen zetten we jou op nummer 1 en zorgen we dat het jou aan niets ontbreekt.

Of je nu kiest voor een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling, ik ben er. Of je nu met of zonder pijnbestrijding wil bevallen, ik ben er. Of je nu 4 uur doet over je bevalling of 24 uur, ik ben er. Altijd. Want jij verdient een bevalling waar je in gezien, gehoord en gesteund wordt. Alleen het beste is goed genoeg voor jou.

Ik durf de garantie te geven dat ik binnen 60 minuten bij jou ben, als jij mij nodig hebt. Deze garantie kan ik alleen geven als jij in mijn regio woont. Ik ben daarom werkzaam als Doula in Uithoorn, de Ronde Venen, Aalsmeer, Amstelveen, Kudelstaart, Ter Aar, Nieuwveen, Nieuwkoop, Loenen, Breukelen, Maarssen, Hoofddorp, Rijsenhout, Ouderkerk aan de Amstel. Woon je verder weg dan maken we samen afspraken hierover. Zo ben ik ook werkzaam als Doula in Utrecht, Amsterdam, Zeewolde, Almere, Alkmaar en Hoorn geweest. Ik heb nog nooit een bevalling gemist omdat ik te lang onderweg was.

 

VEELGESTELDE VRAGEN

Dummy
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Wordt een Doula vergoed door de zorgverkzering?

Nee, in de meeste gevallen niet. Een enkele zorgverzekering vergoed Doulazorg. Ik heb een AGB-code en hierdoor kunnen zorgverzekeringen wel mijn factuur verwerken. In de aanvullende verzekering kun jij zien hoe jij bent verzekerd. 

Ben jij lid van een vakvereniging?

Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Doula’s (NBVD). Ik vind het heel belangrijk om goede kwaliteit te leveren en bij te dragen aan goede zorg.
Ik heb daarnaast ook een directe samenwerking met Ziekenhuis Amstelland. Dit houdt o.a. in dat ik ALTIJD bij de keizersnede mee mag. 

Tot wanneer kunnen we ons aanmelden bij jou?

Idealiter kom ik in beeld rond de 25-28 weken. Eerder mag, later ook. Hoe later we gaan samenwerken, hoe groter de kans dat ik niet meer in staat ben om mijn aanwezigheid bij de geboorte te garanderen. We hebben dan ook korter de tijd om samen de verdieping in te gaan. Maar ik heb ook vrouwen met 36 weken zwangerschap aangenomen als nieuwe klant. Dus alles kan!

Hoeveel kost een Doula?

Op de tarieven pagina zie je hoeveel mijn begeleiding kost én wat de begeleiding inhoudt. Klik HIER.

Ik wil jou graag als Doula, hoe kan ik dat regelen?

Wat leuk!!! We starten dus altijd met een kennismakingsgesprek, zodat jij en ik allebei denken: dit is de vrouw die ik bij de bevalling wil (ondersteunen)♥. Laat een berichtje achter via het contactformulier of bel of app mij, dan maken we snel een afspraak!

Heb jij een vraag of wil je iets weten?
je bent welkom!

Ik reageer binnen 24 uur op jouw berichtje. Je mag mij natuurlijk ook appen of bellen. Kies jouw manier!

Contactformulier!