UITSCHEUREN.... KUN JIJ HET VOORKOMEN?

uitscheuren tijdens de geboorte

Uitscheuren tijdens de geboorte


Ik ben zelf 2x bevallen, en bij beide dochters ben ik niet/nauwelijks uitgescheurd 😍. Halleluja, daar was ik echt blij om!

Maar goed, laten we eerlijk zijn: daar heb jij weinig aan! Maar, ik heb goed nieuws, want je kunt wel degelijk invloed uitoefenen op het risico. Zowel nu, tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling. Kun je, als je de tips allemaal opvolgt, het uitscheuren voorkomen? Nee, zeker niet! Soms gebeurt het toch…
Dus als je alle tips opvolgt en alsnog uitscheurt dan waren de omstandigheden gewoon zo en heb je dus gewoon pech. Je hebt dan dus ab-so-luut niet gefaald! 

 

TIPS OM NIET UIT TE SCHEUREN TIJDENS DE BEVALLING

  • Vanaf week 34 kun je elke dag (of minder vaak) je perineum masseren. Dit is fijn want als je uitscheurt scheur je daar uit. Dit kun je doen met speciale perineum olie (weleda heeft een hele fijne!) of je gebruikt een huis-tuin-keuken-olie. Zoals kokosolie, walnootolie of dat wat jij fijn vindt om te gebruiken in dat gebied. Masseer zowel de buitenkant (het gebied tussen je vagina en je anus) én de binnenkant. Doe dit zachtjes en masseer met lichte druk. Elke dag een paar minuutjes en je hebt je perineum zelf zachtjes voorbereid op de geboorte van jouw kindje. Ik heb dit dus echt elke dag gedaan…!
  • Je kunt tijdens de geboorte als je gaat persen op je perineum een nat en warm washandje leggen, zodat het soepel blijft. Dit kan bijvoorbeeld je partner hartstikke goed doen! Het washandje verwissel je, zodra het kouder wordt.
  • Je kiest voor een badbevalling, hierdoor wordt al je weefsel lekker soepel en neemt de kans op uitscheuren af! Echt een van de vele voordelen van een badbevalling!
  • Kies voor een verticale baringshouding. Dit zorgt voor meer ruimte in je bekken waardoor je kleintje soepeler erdoor heen gaat. 
  • Pers op je gevoel en kijk mee met een spiegel. Dan weet je wat er gebeurt en kun je beter sturen met je kracht. Of begeleid met je eigen handen de baby mee naar buiten. Ik heb dit ooit gezien bij een mama en dit was zo prachtig! Door het zelf te voelen, weet je ook hoeveel spanning er staat en of je nog hard of zachtjes mee moet persen. 

Er wordt ook gezegd dat je beter een knip kunt krijgen dan uitscheuren tijdens de bevalling.
Dit is ONZIN! Een knip wordt sowieso gezet en gaat door meerdere lagen huid heen. Altijd. Het is niet gezegd dat jij zou uitscheuren EN dat het een diepe scheur wordt. Jouw huid geneest ook mooier als het een scheur is en geen knip. En dat gebied is best fijn als het goed heelt. Fijne sex. Lachen zonder je broek vol te plassen. Trampoline springen. Plassen zonder pijn…. Lees je alsjeblieft goed in en wees alert als je hoort dat er ‘een beetje geholpen’ moet worden tijdens het persen. Zolang je baby of jij niet in nood zijn MAG er geen knip gezet worden, maar sowieso mag een knip alleen gezet worden als jij toestemming geeft. 

Wil je fijne bevalhoudingen leren, weten hoe je goed ademhaalt tijdens de weeën of meer weten wat jouw partner kunt doen tijdens de geboorte? Kom gezellig naar de bevalcursus!

 

WIL JIJ GENIETEN VAN EEN ZWANGERSCHAPS MASSAGE?

Even lekker niets en ontspannen? En dat terwijl jij op JE BUIK ligt? Met 3 ervaren masseuses hebben wij 5 dagen in de week en 4 avonden plek voor jou!

MEMBERSHIP ONTSPANNEN ZWANGER

Jij verdient het om gedurende je zwangerschap extra ondersteunt te worden. Join the leuke community van zwangere vrouwen. Ontvang elke 4 weken een massage, elke 2 weken een coach call waar je naar hartelust mag sparren, elke maand een toffe masterclass en natuurlijk ontvang je extra korting op de vitamientjes van Vitakruid. Je bereidt je goed voor op de bevalling door deelname aan de bevalcursus!

BEVALCURSUS ?!

Ja, heb jij je al voorbereid? Doen hoor, want je bevalt maar 1x van dit kleine wondertje! Ik help jou en je partner in een kleine groep (5 stellen max!) en bereid jullie voor. Nuchter, gezellig, partner-proof, maar vooral leerzaam, echt helpend en zorgend dat jij echt weet wat er gebeurd zodat jij regie houdt tijdens de geboorte van jouw kindje!