Veel vrouwen vinden de versie pijnlijk.

De meningen verschillen. Veel vrouwen vinden de versie pijnlijk. Toch zijn er vrouwen die nog een tweede versiepoging ondergaan.

De omstandigheden bepalen

Het hangt van een aantal zaken af hoe pijnlijk de versie is. Hoeveel vruchtwater is er, hoe groot is je kindje, hoe soepel is je buik, eerste of tweede zwangerschap en zijn de billen al ingedaald. Daarnaast is het mega belangrijk hoe ontspannen je bent. Hoe meer je kunt ontspannen, hoe minder last je zal ervaren. Ik ken verhalen van vrouwen die in trance waren, een koptelefoon op hadden met rustgevende muziek en de versie niet als (extreem) pijnlijk hebben ervaren.

Juiste versieteam

Het hangt er ook vanaf of de zorgverlener, de gynaecoloog of de verloskundige, veel ervaring en bewust tijd heeft met de versie. Ik was eens bij een versie waarbij de verloskundige op liefdevolle toon tegen de kleine meid aan het praten was terwijl ze haar aan het bewegen was. Dat was een totaal andere beleving dan die keer toen ik bij een versie was waar de arts tot 4x toe een telefoontje kreeg en deze opnam… vraag dus in je omgeving naar ervaringsverhalen; het loont.