Een versie

Bij een versie zal een verloskundige of een gynaecoloog jouw kindje proberen te draaien. Dit doen ze door met hun handen op je buik, je kindje in je buik vast te pakken en gerichte druk te zetten. Dan zullen ze je kindje zachtjes bewegen, de billetjes uit je bekken vandaan halen en opzij bewegen. Dan nemen ze je kindje tussen de handen en door bij het hoofdje en kont te bewegen richting een kantelpunt. Als dit lukt, tuimelt je kindje naar voren toe en is je kindje gedraaid.

Hoe lang duurt een versie?

De versie duurt tussen de 5 en 30 minuten.

Hartslag controleren bij een versie?

Voor de versie zullen ze altijd eerst met een echo kijken hoe de kindje ligt. Voor en na de versie wordt de hartslag van je kindje gecontroleerd.

Met hoeveel mensen doen ze een versie?

De meeste versies worden door 2 zorgverleners gedaan. Zo kan iemand de billetjes op de plek houden, terwijl de ander probeert het hoofdje te bewegen.

CTG monitoring bij een versie

Na de versie, gelukt of niet, wordt de kindje nog 30 minuten gemonitord met de CTG. De hartslag van je kindje wordt daarmee in de gaten gehouden. Als dat allemaal goed is, kun je daarna naar huis.

Wanneer doe je de versie?

Idealiter gebeurt de versie tussen zwangerschapsweek 35 en 37. Dit komt omdat de kans dat de baby nog niet is ingedaald groter is, er nog voldoende vruchtwater is en de baby nog niet op zijn allergrootst is gegroeid:)